21 december 2017

Over Yoga algemeen

Er zijn veel manieren om te ontspannen en gezond te blijven. Één daarvan is Yoga. Over bewustwording, zien en voelen wie je werkelijk bent. In je volledig mens-zijn, zowel fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel.

De redenen voor Yoga? Om beter te kunnen ontspannen, op de juiste manier te leren ademen, tijd om tot jezelf te komen, bewust te worden van je lichaam en een betere beheersing ervan, het evenwichtsgevoel te verbeteren, soepeler te worden en spiritualiteit te ontwikkelen.

Balans tussen lichaam en geest
In het leven van de moderne mens is de balans tus­sen lichaam en geest vaak verstoord. Yoga biedt oefeningen die het evenwicht herstellen. Het maakt lichaam en geest leven­dig en flexibel. Door yoga leer je te luisteren naar je eigen li­chaam.

Bewustwording en ontspanning
Doordat je je meer bewust wordt van je lichaam volgt ook geestelijke bewustwording en omgekeerd. Tijdens de yogales ben je met je hele aandacht in het hier en nu en dus bij de oefeningen. Door met aandacht je lichaam te voelen en te oefenen vergroot je het innerlijk bewustzijn. Je krijgt inzicht in de wisselwerking tussen denken en voelen. Hierdoor leer je de signalen zoals bijvoorbeeld stress en vermoeidheid eerder herkennen. Het resultaat van een yogales is dat je je diep ontspannen zal voelen.

Diverse vormen van Yoga
Bij Praktijk BodySpirit bied ik diverse soorten Yoga aan. Neem contact met mij op over de mogelijkheden voor het volgen van:

Lees hier meer over de persoonlijke ervaringen van mijn cliënten.

De oorsprong van Yoga
Het woord ‘yoga’ is afgeleid van het Sanskriet woord Yuj dat ‘verbinding’ betekent. Het gaat dan om de verbinding tussen lichaam en geest. In het Westen wordt yoga voornamelijk geassocieerd met oefeningen die het evenwicht in het menselijk systeem herstellen. De yoga van de filosoof Patanjali, die ongeveer 200 jaar voor Christus leefde, vertegenwoordigt de langdurige ontwikkeling van yoga als filosofische stroming. Yoga is naast een filosofie ook een leefwijze en een oefenmethode die gaat over het verbinden en in evenwicht brengen van alle lagen van ons bestaan die tegengesteld lijken te zijn. Lichaam en geest, buiten en binnen, spanning en ontspanning, enzovoort. Hierdoor komen we uiteindelijk tot een natuurlijke staat van zijn, waarin het leven in zijn heelheid kan worden ervaren.

Yogahoudingen (asana’s)
Yoga is niet prestatiegericht, je hoeft er niet speciaal lenig voor te zijn maar het bevordert wel de soepelheid van het lichaam. In elke yogales doe je een aantal yogahoudingen. Alle houdingen hebben als doel de organen, de klieren, de gewrichten, het zenuwstelsel, de bloedvaten, het evenwicht, etc. beter te laten functioneren. Tijdens de yogahoudingen, rek, strek en span je allerlei spieren. De houdingen zorgen voor een verbeterde doorbloeding van het hele lichaam. De yogahoudingen (asana’s), de adem- en ontspanningsoefeningen werken in yoga samen om bewust en diep te ontspannen. Yoga heeft een diepe doorwerking op het energiesysteem en zenuwstelsel, het lichaam krijgt de kans om te ontspannen, te herstellen en op te laden. Door yoga zul je je niet alleen lichamelijk fitter voelen, maar het kan je ook mentaal en emotioneel meer energie en ruimte geven.