1 mei 2018

Neurotransmitters

Bij Praktijk BodySpirit bestaat de mogelijkheid om je neurtransmitterprofiel te screenen. Dit profiel geeft inzicht in je huidige energielevel. Heb je klachten die zich al langer voordoen? Chronische vermoeidheid of uitstelgedrag? Kom je moeilijk tot besluiten of heb je concentratieproblemen? Zijn er ook slaapproblemen of obstipatie?

Al onze gedragskenmerken zijn te verbinden aan een neurotransmitter.

Neurotransmitters zijn boodschapperstofjes die in onze hersenen en darmen gemaakt worden met behulp van stofwisselingsprocessen. Ze zijn van grote invloed op ons gedrag.

Om het profiel van neurotransmitters te verkrijgen wordt een digitale vragenlijst ingevuld. Deze invuloefening kost ongeveer 20 minuten en is anoniem. De persoonlijke antwoorden zijn voor mij als therapeut niet zichtbaar.

Het profiel wordt besproken naar resultaat en hoe je ermee verder kunt. Je krijgt van mij een advies op maat mee. Vervolgens kun je zelf bepalen of je er zelfstandig mee verder gaat of onder begeleiding van mij. De adviezen betreffen leefstijl, voeding, supplementen en coaching, om tot ander gedrag te komen.

Voor wie is zo’n profiel geschikt?

Eigenlijk voor iedereen die meer wil weten over hoe hij/zij tot betere prestatie kan komen, maar ook voldoende rust in acht blijft nemen. Dus ben je studerend, een sporter, heb je een drukke baan of merk je dat je klachten hebt die niet meer weg gaan? Neem dan contact met mij op of lees mijn blog. Daarin vertel ik meer over neurotransmitters.

Je kan ook via onderstaande button een afspraak maken. Voor kinderen en jong volwassenen onder de 18 jaar is er een aangepaste test en wordt de test samen met een ouder ingevuld.


Neurotransmitters en interne communicatie

In ons zenuwstelsel fungeren tal van boodschappermoleculen die voor communicatie zorgen. Neurotransmitters zijn onder andere betrokken bij motoriek en immuniteit, bij emotionele expressie en pijnbeleving. Als er sprake is van een tekort aan neurotransmitters, dan merk je dat bijvoorbeeld aan gevoelens van angst, stemming, toegenomen prikkelbaarheid, verminderde plezierbeleving, veranderde pijnwaarneming, ongeremde of gebrek aan eetlust, trage stofwisseling, onvoldoende controle over onze emoties, vermoeidheid, of verminderd zelfvertrouwen.

Presteren en presenteren

‘Normale’ spiegels van neurotransmitters worden gezien bij een goede functie van het geheugen, bij een goede alertheid, goede leerfunctie, bij emotionele stabiliteit, adaptatievermogen en het vermogen om tot rust te komen. Het centrale zenuwstelsel, de darm en het immuunsysteem gebruiken bovendien dezelfde chemische boodschappers en hun bijbehorende receptoren. Hierdoor ontstaat een duidelijke relatie tussen de darmen, de hersenen en het immuunsysteem.

Je hersenen zijn betrokken bij alles wat je doet, denkt, zegt en voelt. Ze zijn betrokken bij je mogelijkheden, je karakter, je talenten en je beperkingen. Je kunt je hersenen vergelijken met een controlekamer: ze besturen, registreren en analyseren voortdurend om alle taken goed te laten verlopen. Bovendien zijn je hersenen voorgeprogrammeerd met een oer-systeem dat zorgt voor overleving bij gevaar. Kortom het is je meest vitale orgaan.

Prestatie en herstelvermogen

Alle fasen binnen de waak-slaap cyclus kennen een eigen specifiek profile van circulerende neurotransmitters. Serotonine, dopamine, (nor-)adrenaline, GABA en acetylcholine zijn van cruciaal belang voor het menselijk functioneren*. Enerzijds leidt een optimaal functioneren van neurotransmitters tot een hoog prestatievermogen, anderzijds leidt een verstoord functioneren tot een verminderd herstelvermogen. De primaire neurotransmitters kunnen de sleutel vormen tot beter presteren, zoals bij sport, werken en studeren. Daarnaast vormen ze een sleutel tot sneller herstel na zware fysieke en mentale inspanningen evenals bij chronische ontstekingsbeelden, neurologische aandoeningen, gedrag- en ontwikkelingsstoornissen en diverse vormen van cellulaire degeneratie.

Neurotransmitters en voeding

Neurotransmitters worden uit bouwstenen gemaakt die afkomstig zijn uit de dagelijkse voeding, voornamelijk aminozuren. Bij langdurig onvoldoende aanvoer van aminozuren uit de voeding kunnen tal van stoornissen ontstaan. Om uit de beschikbare aminozuren neurotransmitters te kunnen maken, beschikken de lichaamsweefsels over enzymen die de omzetting tot stand kunnen brengen. Deze enzymen zijn voor hun functionaliteit onder meer afhankelijk van cofactoren zoals vitaminen, mineralen en sporenelementen.

*Fuad Lechin en collega’s (Lechin, F. (2002), ‘Neurocircuitry and Neuroautonomic Disorders, Reviews and Therapeutic Strategies’, Karger).