Detox: Hip? Maar het werkt wél!

Soms wéét je het gewoon: iets in je lichaam stagneert. En dat voelt niet goed, het voelt als stress. Ongezonde voedingsstoffen, luchtvervuiling, te veel hooi op je vork, niet met de juiste dingen bezig zijn… het kan van alles zijn.

En het sluipt er heel langzaam in. Totdat je merkt dat je de laatste tijd last hebt van bijvoorbeeld hoofdpijn, allergie, gewichtstoename, maagklachten, burn-out, slapeloosheid, depressie…Oei. Voor de meesten van ons is het lastig om er snel achter te komen waardoor het komt. Maar het goede nieuws is alweer: je kan er zelf wél iets aan doen! Less is more ;-). Detox wérkt.

Detox is de perfecte manier om de opgehoopte stress kwijt te raken.

Stress vertaalt zich in het lichaam als afvalstoffen (zuren) die vastgezet worden in spieren, de gewrichten en het bindweefsel  en vet. Voeding met lage voedingswaarde (weinig vezels, vitaminen en mineralen) en onvolledige spijsvertering hebben dat effect trouwens ook.

Detox brengt mij veel. Ik volg jaarlijks een programma in combinatie met een vastenkuur. Deze vorm is misschien een grote stap wanneer je het nog nooit gedaan hebt. Maar een vorm van schaarste inbouwen is niet verkeerd. Ons lijf herkent het. Want daarop zijn we evolutionair gezien  gebouwd. Dus die hype in de Westerse wereld is het nabootsen van wat we als mens vroeger gewend waren; namelijk een periode van schaarste, waardoor ons vermogen tot overleven gewaarborgd werd. Dit is zo vastgelegd in de biochemie van onze cellen. Gek hè? In deze tijd waar alles voorradig is. Dus… een tijd van detox geeft ruimte aan herstel.

Ik gun iedereen de fijne ervaring na een detoxkuur.

En ja, het is hard werken om voor een week je voedingspatroon drastisch te reduceren. De fysieke dips waar je ongetwijfeld mee te maken krijgt, kunnen ook lastig zijn.

Maar…

  • de enorme hoeveelheid energie
  • een voelbaar schoon en
  • stressvrij lichaam
  • een nieuwe start

díé ervaring…is goud waard.

Wil je zien hoe wij jou kunnen begeleiden met massagetherapie bij jouw detoxprogramma? Klik hier.

Ben je niet toe aan een heel programma? Of wil je gewoon, in je dagelijks leven al wat detoxprincipes toepassen? Met deze tips kun je nu al zelf aan de slag!

  • Drink ’s morgens op nuchtere maag een glas afgekoeld gekookt water met een scheutje citroensap of drink water met Lemon etherische olie.
  • Drink 1,5 tot 2 liter water per dag. Mij helpt het altijd om een kan met water (met citroen) klaar te zetten. Zo weet ik hoeveel ik drink en ik word steeds weer even herinnerd aan mijn voornemen om goed te drinken.
  • Doe 3 ademhalingsoefeningen per dag [lees ook deze blog] Waarom? Je lichaam heeft energie nodig om te kunnen detoxen.
  • Zorg ervoor dat je iedere dag minstens een half uurtje beweegt! Ga wandelen, sporten!
  • Verminder je suikerinname. Een open deur, hè? Dat klopt. Maar ik noem het nog een keer, het is zó belangrijk en je merkt al direct het verschil. En in combinatie met bovenstaande tips, zul je merken dat het gemakkelijker gaat.

Ik wens je veel succes! en voor vragen sta ik uiteraard open. Groetjes Joan