19 juni 2019

5 Elementen yoga

5 Elementen yoga is beweging, adem en aanraken

Iedereen bestaat uit een unieke combinatie van 5 elementen. Bij ieder mens overheerst een bepaald element. Deze eigenschap komt tot uiting in je reactie, emotie, je lichamelijke en mentale zwakheden en krachten. Door 5 Elementen yoga krijg je antwoorden op diverse vragen.

Wat is jouw dominante element in je leven? Hoe drukt zich dat uit? Is er balans of kan je meer aandacht geven aan een bepaald element? Hoe kan ik omgaan met deze kwaliteiten en ze optimaal benutten?

De 5 elementen

Er wordt gewerkt met de elementen hout, vuur, aarde, metaal en water. Deze zijn gekoppeld aan specifieke energie en komen overeen met de seizoenen.

  • Hout (lente): het spiralen en het omhoog komen van energie;
  • Vuur (zomer): de expansie van energie, groter worden, uitdijen;
  • Metaal (herfst): de contractie en structuur;
  • Water (winter): het buigen en vloeien;
  • Aarde (tussenseizoen): gronden, zinken en gevoed worden.

Met deze vorm van yoga zet je je levensenergie in beweging, kun je energie opnemen, opladen en je weer fitter voelen. Je leert vanuit ontspanning in contact met de aarde beweging te laten ontstaan zodat deze door je lichaam vloeit. Deze kwaliteiten worden met de beweging verbonden, op fysiek niveau en op de gevoelsmatige laag.

Het is het optimaliseren van je levensstroom. Je krijgt begrip van de elementen en hun kenmerken en hoe dit zich verhoudt in jouw leven.

Het verrijkt je energie en daarmee je dagelijkse leven.

Meer weten of een proefles volgen? Ik hoor het graag van je.